۲۰ مهر ۱۳۹۸، ۱۰:۵۴

مهر گزارش می‌دهد؛

اربعین تلالوء ستارگان در آسمان عاشقی/ قومس مهیای ضیافت دلدادگی

اربعین تلالوء ستارگان در آسمان عاشقی/ قومس مهیای ضیافت دلدادگی

سمنان - استان سمنان در ایام اربعین اقدام به برپایی ۳۴ موکب برای میزبانی میلیون‌ها زائر در مسیر حرم تا حرم و عراق کرده است تا سهمی از این آسمان پرستاره عاشقی را برای خود داشته باشد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – محمد حسن مقدم‌نیا: استان سمنان در اربعین حسینی حال و هوایی ویژه‌ای دارد، عده‌ای مهیای رفتن به دیار عشق می‌شوند و عده‌ای نیز آماده پذیرایی از زائران کربلای معلا و همچنین مشهد الرضا(ع)؛ هرکدامش یک حال و هوایی دارد هرکدامش بوی سفر می‌دهد تا یاد شعری از سعدی باشیم که می‌گفت می‌روم وز سر حسرت به قفا می‌نگرم/ خبر از پای ندارم که زمین می‌سپرم ...

این‌روها مردم خوب می‌دانند حال دل کسانی که با سعدی هم‌عقیده‌اند که «می‌روم بی‌دل و بی یار و یقین می‌دانم/که من بی‌دل بی‌یار نه مرد سفرم» یا آنانی که بوی خوش یار در سر دارند و معتقدند «خاک من زنده به تأثیر هوای لب توست/ سازگاری نکند آب و هوای دگرم»، خلاصه حال و هوایی دلنشین در دیدار قومس برپاست، اینجا اربعین است ... قلب زمین؛

برخی «پای می‌پیچم و چون پای دلم می‌پیچد/ بار می‌بندم و از بار فروبسته‌ترم» هستند برخی اما هنوز «چه کنم دست ندارم به گریبان اجل/ تا به‌تن در ز غمت پیرهن جان بدرم» برخی آتش‌شان تندتر است و از حالا آمده رفتن برای خدمت‌رسانی در موکب‌ها «آتش خشم تو برد آب من خاک‌آلود/ بعدازاین باد به گوش تو رساند خبرم» برخی هم هنوز در گیرودار ثبت‌نام کردند و رفتن و نرفتن «هر نوردی که ز طومار غمم بازکنی/ حرف‌ها بینی آلوده به خون‌جگرم» اما یکدل باید به آنان گفت «نی مپندار که حرفی به زبان آرم اگر/ تا به سینه چو قلم باز شکافند سرم. به هوای سر زلف تو درآویخته بود /از سرشاخ زبان برگ سخن‌های ترم»

اربعین و بایدها و نبایدها

موکب‌ها در مکان‌های از قبل مشخص شده مستقر شده‌اند، هرکه دار هوس کرب‌وبلا بسم الله ... موکب‌ها را به نام شهدا نام‌گذاری کرده اند تا یادمان باشد که روزگاری اگر نبود همین مجاهداتشان راه کربلا به این آسانی‌ها جلوی رویمان گشوده نمی‌شد ...

اربعین اما حال و هوایی ویژه‌ای را نیز به شهرهای استان سمنان آورده است، بسیاری درباره موکب‌ها سخن می‌گویند بسیاری درباره بایدها و نبایدها که البته امسال به دلیل حساسیت‌های پیش‌آمده در روابط بین‌الملل بین کشورهای خاورمیانه و منطقه و همچنین هجمه دشمنان بسیار هم مهم هستند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان درباره این بایدها و نبایدها به خبرنگار مهر، می‌گوید: نظام یا به تعبیری حاکمیت به مسئله اربعین توجه ویژه‌ای کرده و اهتمام جدی به مقوله فرهنگی اربعین دارد که نتیجه آن تشکیل ستاد اربعین محسوب می‌شود که دارای ساختار و اصول و سیاست‌هایی با کمیته‌های متعددی است که دراین‌بین یکی از ۱۴ کمیته، مقوله فرهنگی است که مسئولیت آن با سازمان تبلیغات اسلامی تلقی می‌شود.

حجت‌الاسلام علی شکری بابیان اینکه نخستین مطالبه در ستاد اربعین شهرستان‌ها و استان‌ها، تبیین سیاست‌های ستاد اربعین کشور است، گفت: ستاد اربعین به دنبال بروز و ظهور مسائلی چون ترویج فرهنگ اربعین و قداست آن، آداب اربعین، فلسفه زیارت، نظم و امنیت، تعریف ساختار برای جمعیت‌ها مانند کاروان‌ها برای مسائل امنیتی، سنت‌ها و ارزش‌های دولت و مردم عراق و ... است.

وی بابیان اینکه رعایت قانون یکی از مسائلی است که باید زائران به آن احترام بگذارند که نخستین این قانون‌ها ثبت‌نام در سامانه سماح سازمان حج و زیارت است، تأکید کرد: زائران باید به فرهنگ و آداب عراق به‌عنوان میزبان احترام گذارند لذا باید آموخت که در کشور عراق، ایرانیان مهمان هستند و نباید نسبت به برخی مسائل عکس‌العمل نشان دهند.

نقش تسهیل‌گری دولت در امور اربعین

رئیس کمیته فرهنگی ستاد اربعین استان سمنان بابیان اینکه در شکل‌گیری مواکب و دررفتن به زیارت اربعین، مردم محور امور هستند، گفت: دولت در اربعین نقش تسهیل‌گری دارد یعنی زیرساخت‌ها را فراهم می‌کند، برای مثال حذف ویزای زیارت یکی از مسائلی است که امروز دولت توانسته در خصوص روابط کنسولی اقدامات خوبی را صورت دهد اما این مردم هستند که اربعین را مدیریت می‌کنند.

شکری بابیان اینکه دولت در اقداماتی که بعضاً هزینه‌های سنگینی هم دارد، کمک و تسهیل‌گری می‌کند، گفت: هدایت، کنترل و مدیریت انتظارات یکی از مسائلی است که باید در اربعین به یادداشت برای مثال سال گذشته عنوان می‌شد که چرا هزینه ویزا از مردم دریافت می‌شود یا امسال درباره هزینه بیمه ۲۴ هزارتومانی نیز چنین صحبت‌هایی می‌شود لذا نباید انتظارات اجتماعی درباره اربعین ایجاد کرد تا بین مردم و حاکمیت فاصله ایجاد شود.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان از اعزام ۸۲۷ مبلغ بومی و غیربومی استان در ایام اربعین سال جاری خبر داد و گفت: از این تعداد ۳۴۷ مبلغ به مراسم پیاده‌روی اربعین اعزام می‌شوند و از میان ۴۸۰ مبلغ اعزامی ویژه اربعین ۳۵۰ نفر بومی هستند این افراد نیز اقدامات فرهنگی و ترویجی و تبلیغی را در طول مسیر نجف به کربلا و همچنین موکب‌های استان مستقر در نجف و کربلا بر عهده دارند.

تمرکز موکب‌ها بر روی اسکان زائران

عده‌ای هم اما درباره موکب‌ها سخن می‌رانند قرار است امسال ۳۴ موکب از استان سمنان در مرز ایران و همچنین کشور عراق برپا شود، این مواکب به اسکان و تغذیه زائران کمک می‌کنند اما همان‌طور که موکب‌داران نیز می‌گویند امسال بحث تغذیه کمی کمرنگ‌تر شده و انرژی بیشتر بر روی اسکان زائران و ارتقای خدمات به آنان است چراکه تغذیه غالباً بر عهده عراقی‌ها خواهد بود.

علی عجم نوروزی مدیر اجرایی موکب شهدای گمنام یکی از موکب‌های استان سمنان در اربعین ۹۸ به خبرنگار مهر، می‌گوید: ظرفیت تغذیه ما امسال از ۱۲ هزار پرس در روزبه شش هزار پرس در روز کاهش‌یافته اما درازای آن تمام تمرکز موکب‌های ایرانی بر روی مدیریت، اسکان، مسائل فرهنگی به‌خصوص پزشکی و درمانی خواهد بود و تغذیه بر عهده موکب داران عراقی است.

وی همچنین بیان کرد: دیگر تأکید موکب داران نسبت به سنوات گذشته پرهیز از رقابت با موکب داران و میزبانان ما در عراق است همچنین افزایش ظرفیت برای اسکان و گذران شب توسط زائران اربعین دیگر اقدامی است که در سال جاری به آن تأکید ویژه‌ای شده است.

حسین سراج از دیگر مسئولان موکب‌های اربعین استان سمنان نیز به خبرنگار مهر، می‌گوید: موکب‌های اربعین به‌واسطه اهمیت و تأثیرگذاری‌شان درزمینهٔ ارائه خدمات به زائران نقشی حیاتی و اساسی دارند لذا سعی شده در این موکب‌ها مسائل معنوی مانند حضور روحانیان، احکام اسلامی، امور فرهنگی و ... نیز در کنار اسکان، تغذیه و همچنین خدمات بهداشتی دیده شود که تمرکز موکب‌ها در سال جاری به این موضوع نیز افزایش‌یافته است.

تعهد اسکان ۴۸ هزار نفر طی هر شبانه‌روز

مسئول کمیته اسکان و تغذیه ستاد اربعین استان سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه ۳۴ موکب اسکان و تغذیه از استان امسال راهی مراسم عظیم اربعین در کربلا و نجف اشرف شده‌اند، ابراز داشت: با توجه به حذف ویزا امسال نه‌تنها در استان بلکه در کل کشور استقبال خوبی از این مراسم معنوی صورت گرفته است.

رمضان علی حلوایی بابیان اینکه طبق ابلاغیه ستاد اربعین وزارت کشور سهمیه اسکان استان سمنان امسال اسکان ۴۸ هزار زائر طی هر شبانه‌روز است، افزود: سهمیه تغذیه نیز ۴۲ هزار نفر تعیین‌شده که توسط این ۳۴ موکب روزانه باید خدمات اسکان و تغذیه برای این تعداد انجام شود.

مسئول کمیته اسکان و تغذیه مشارکت‌های مردمی اربعین سمنان ضمن بیان اینکه پیش از اربعین در سفر به عراق مکان موکب‌های استان جانمایی شد، ابراز داشت: طی همایشی به‌صورت استانی جزئیات به سمع و نظر موکب‌ها رسید که هر موکب در کجا باید اسکان گرفته و وظیفه محوله خود را انجام دهد.

حلوایی بابیان اینکه موکب‌ها در مرز مهران، نجف، مسیر نجف-کربلا و خود کربلا استقرار یافته‌اند، تصریح کرد: بالغ بر یک هزار و ۵۰۰ خادم اعزام شده‌اند.

سامان‌دهی زائران اربعین در سامانه سماح

مدیرکل حج و زیارت استان سمنان استان سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به اینکه سقف و مهلت قانونی برای پایان ثبت‌نام زائران اربعین پایان ماه صفر مشخص شده است لذا متقاضیان می‌توانند هر زمان که بخواهند نسبت به تکمیل ثبت‌نام اقدام کنند.

وی بابیان اینکه افراد بعد از ثبت‌نام می‌توانند عازم عراق شوند، افزود: این محدودیت نیز وجود ندارد که حتماً در تاریخ خاص اربعین مردم بتوانند اعزام شوند و لذا هم‌اکنون نیز اعزام‌ها از استان سمنان در حال انجام است.

مدیرکل حج و زیارت استان سمنان بابیان اینکه سامانه سماح اعزام زائران را سامان‌دهی می‌کند، ابراز داشت: اگر خدای‌نکرده برای مسافران اربعین در حین سفر مشکلی ایجاد شود می‌توانند از مزایای بیمه هلال‌احمر و خدمات پزشکی بهره‌مند باشند و افرادی که ثبت‌نام نکنند قطعاً نمی‌توانند از این خدمات استفاده کنند.

دل‌پاک در پاسخ به اینکه زائران اربعین چه طور می‌توانند ارز موردنیاز خود را تهیه کنند، تصریح کرد: موضوع تهیه ارز زائران خارج از حیطه اختیارات حج و زیارت است ولی متقاضیان می‌توانند به بانک‌هایی که دارای شعب ارزی هستند مراجعه کنند و از ارز اختصاص داده‌شده، استفاده کنند.

برپایی موکب رسانه 

مسئول کمیته اطلاع‌رسانی و مدیر روابط عمومی استانداری سمنان نیز بابیان اینکه سال گذشته نخستین موکب رسانه در اربعین با حضور خبرنگاران استان شکل گرفت، تأکید کرد: سال گذشته برای نخستین بار موکب رسانه‌ای برقرار و امسال علاوه بر آن موکب خدمات درمانی برای زائران استان در اربعین حسینی برپا شد.

حجت‌الله یحیایی افزود: کشور عراق استودیویی را در مسیر پیاده‌روی اربعین حسینی ایجاد کرد که برنامه‌های آن به‌صورت کشوری و بین‌المللی انتشار می‌یابد و می‌بایست برای تقویت این موکب تلاش شود.

وی بابیان اینکه حضور میلیون‌ها دلداده عاشق در کنار هزاران هزار افرادی که از هر دین و مذهب و کشور و شهری هستند فرصتی بی‌نظیر برای به تصویر کشیدن شکوه اربعین را می‌سازد که اهالی رسانه با عشقی که به اهل‌بیت(ع) دارند در راستای مخابره آن خواهند کوشید.

اختصاص ۱۵۰ اتوبوس برای انتقال زائران

ستاد اربعین دارای ۱۴ کمیته است که یکی از آن‌ها کمیته حمل‌ونقل و تهیه سوخت محسوب می‌شود این کمیته وظیفه رساندن مسافران و زائران به مرز را بر عهده دارد و آن‌چنان‌که مدیر این کمیته به خبرنگار مهر می‌گوید، برای این منظور ۱۵۰ اتوبوس تهیه دیده‌شده است.

احسان منصور کیایی بابیان اینکه ناوگان مسافری استان با کمترین هزینه برای اعزام زائران آماده است، گفت: در این خصوص آموزش‌های لازم به رانندگان داده‌شده است از سوی دیگر در صورت نیاز، آمادگی کامل برای تأمین ناوگان موردنظر از استان‌های هم‌جوار نیز در ایام پیک تردد اربعین حسینی (ع) وجود دارد.

وی تأمین سوخت را دیگر رسالت این اداره کل برای اربعین دانست و تأکید کرد: حمل‌ونقل و راهداری مسئولیت کمیته‌ای به این نام را در ستاد اربعین بر عهده دارد که درواقع تأمین سوخت ناوگان اعزام زائران اربعین را هم در زمره رسالت‌های خود می‌داند.

منصور کیایی بابیان اینکه همراهی صنوف مرتبط با حمل‌ونقل در ایجاد تمهیدات لازم برای اربعین در دستور کار است، گفت: برگزاری جلسات پیرامون موضوعات مرتبط با انجمن‌های مسافری استان و تأکید بر به‌کارگیری تمام توان و امکانات تشکل‌های صنفی مورد تأکید است.

آیت‌الله العظمی شاهرودی احیا کننده حرکت عظیم اربعین

یکی از دلایلی که اربعین را برای استان سمنان مهم جلوه می‌کند این است که خاستگاه حرکت عظیم پیاده‌روی اربعین به مرحوم آیت‌الله العظمی شاهرودی بازمی‌گردد استاد حوزه علمیه مشهد ضمن گرامیداشت یاد آیت‌الله‌العظمی سید محمود شاهرودی و آیت‌الله‌العظمی سید محمد شاهرودی، معتقد است: این خانواده احیاکننده پیاده‌روی اربعین هستند.

حجت‌الاسلام فاضل کدکنی بابیان اینکه حضرت آیت‌الله‌العظمی سید محمود حسینی شاهرودی، احیاکننده پیاده‌روی اربعین هستند که امروز میراث آن به میلیون‌ها مسلمان و شیعه رسیده است، تأکید کرد: این بزرگوار و همراهانش در حالی راهپیمایی اربعین را بنا نهادند که اوج سختگیری‌های حزب بعث عراق وجود داشت اما از پا ننشستند.

وی بابیان اینکه امروز راهپیمایی اربعین به‌واسطه مجاهدت‌های آن بزرگواران به نماد همبستگی مسلمانان بدل شده است، افزود: مرحوم آیت‌الله‌العظمی شاهرودی عمری را درراه خدمت به اهل‌بیت (ع) و مذهب تشیع گذراندند و امروز در اوج عظمت از بین ما رفتند.

کدکنی بابیان اینکه صاحبان اعمال صالح که عمرشان را درراه خیر و به نفع دین سپری می‌کنند، هرگز نمی‌میرند، ابراز کرد: افرادی چون آیت‌الله شاهرودی همواره برای مردم زنده هستند و خدماتشان به اسلام جاودانه است.

مخالفت استکبار با ترویج کرامات اربعین

درباره اهمیت اربعین اما سخن بسیار است، حجت‌الاسلام عباس امینی امام‌جمعه شاهرود درباره اهمیت اربعین می‌گوید: اربعین درواقع یک آیت است و لذا همان‌طور که استکبار گران سعی داشتند تا انقلاب اسلامی به پیروزی نرسید، می‌خواهند امروز هم واقعه اربعین و حُب اهل‌بیت(ع) به جهانیان مخابره نشود.

وی بابیان اینکه استکبار می‌کوشد تا اربعین و کرامات و ایثارهایش دیده نشود و در این راه از همه داشته‌ها و ابزارش استفاده می‌کند، ابراز داشت:  برخی رویدادها که حب الهی و اهل‌بیت(ع) در آن‌ها وجود داشته باشد چه استکبار بخواهد و چه نخواهد رخ می‌دهد از سوی دیگر باید گفت انقلاب اسلامی، پیروزی مسلمانان و اربعین و ... ازاین‌دست حوادث و وقایع هستند.

امام‌جمعه شاهرود بابیان اینکه حادثه اربعین یک آیت الهی است، تأکید کرد: ملت ما نشان داده‌اند که مردمی نوع‌دوست هستند و همین حضور پرشور در حوادثی که گهگاه رخ می‌دهد مانند سیل، زلزله و ...، و این کمک‌های نقدی و غیر نقدی که به شکل پایگاه‌های سیار و ثابت شکل می‌گیرد نشانگر این است که ملت ما حرکت‌های جمعی را به‌خوبی آموخته‌اند.

امینی بابیان اینکه اربعین دولتی و حکومتی نیست و متعلق به همه مردم است، تأکید کرد: درست است که در شیوه برگزاری و پوشش اربعین حاکمیت‌ها و رسانه‌ها و ... نقش دارند اما کلیت اربعین مردمی است و باید مردمی هم بماند.

همه‌چیز مهیا است

موکب‌داران آماده خدمت رسانی هستند، موکب رسانه‌ها هم در نزدیکی کربلا این روزها وسایلش را چیده و کاملا مهیا است، مایحتاج کم‌کم تکمیل شده و موکب‌ها خدمات را به زائران ارائه می‌کنند از سوی دیگر هماهنگی‌ها برای ورود بیشتر زائران در حال انجام است اینجا هر کس می‌داند وظیفه‌اش چیست.

اربعین از یک پیاده‌روی معنوی توسط آیت‌الله العظمی شاهرودی و نزدیکانش که بعضاً آزار و اذیت رژیم بعث را به جان می‌خریدند تا مروج فرهنگ اهل‌بیت(ع) باشند امروز به عرصه‌ای برای قدرت‌نمایی شیعیان و مسلمانان واقعی و انسان‌های آزاده از هر قوم و نژاد و زبان و دین و آئینی بدل شده است.

اربعین این روزها در حالی پذیرای میلیون‌ها زائر از کل دنیا است که دلدادگی، حب اهل‌بیت(ع) و ایثار و فداکاری کلیدواژه‌هایی هستند که هر کس در این سفر معنوی آن‌ها را با خود همراه می‌بیند ... «هر که دارد هوس کرب بلا بسم الله ...»

کد خبر 4735803

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha